predhodnji:
naslednji:    

Medsebojni pretok obilja – zakup

Moj povzetek predhodnega sporočila:

 • Višji smisel pretoka obilja je brezpogojna izmenjava svojih darov, ki ji prinašamo v utelesitev.
 • Obliko ali sredstva izmenjave določamo sami.
 • Denar je le eno izmed sredstev izmenjave.
 • V kolikor kakršnokoli sredstvo postavimo kot nujnost, postanemo odvisni od tega sredstva.
 • V kolikor kakršnokoli sredstvo izmenjave določamo kot vrednotenje nas samih, zožujemo pretok obilja.
 • Medsebojno prepoznavanje darov (dovoljevanje čudovitosti posameznika) in medsebojno spodbujanje pretoka skozi različna sredstva, vodi v sinergijski učinek. Preprost prikaz sinergije: Če sebi dovolim pretok obilja skozi darove in to spodbujam (dovolim) pritok darov drugega, skupaj ustvariva več kot samo dvokratni pretok.
 • Vsak, prav vsak prinaša čudovite darove in njih prepoznavanje je lahko zamegljeno zaradi medsebojnega določanja pomembnosti.
 • Nobeno sredstvo pretoka naj ne bo odraz preživetvenega mehanizma.
 • Vsak pretok mora biti prost, torej odraz želja vseh, ki sodelujejo v interakciji, to je da svobodno sodeluje v tem pretoku.

Zakupi

Na družbeni ravni želimo sistemsko urediti pretok obilja, denarja, za katerega povemo, da je energija. In če je denar energija, se mi poraja vidik, da je opredelitev njegovega pretoka, kot bi želeli usmerjati tokove v morju. Zavedam se, da se s tem želimo izogniti neurejenosti. Ali nam to uspeva? Ali niso te navidezne ureditve tudi možnost nastanka manupulacij? So, v kolikor denar jemljemo kot zunanji efekt, ko sebe vrednotimo skozi merila, katera si večkrat postavljamo kot družbeno prepoznavnost. Taka medsebojna vrednotenja vodijo v čustveno odvisnost od denarja in ne kot možnost prostega pretoka. Pravšnji pretok, če temu lahko tako rečem, je prejeti in predati brez navezave.

V imenu urejenosti pretoka določamo zakupe in naštejmo jih nekaj:

Jasni zakup

Ta oblika zakupa je čista, pristna, pretočna. Njegova značilnost je, da se ponavadi zaključi v kratkem časovnem obdobju. Naprimer: »Jaz tebi dam to, ti meni tisto«. »Ali se strinjaš?« Sem spada tudi »Jaz tebi dam to, kaj ti meni lahko daš?«. Enota izmenjave je seveda lahko tudi denar.

Zakup kot obljuba

Tu moram povedati, da med čiste oblike zakupov ne spadajo obljube. Sam menim, da so obljube omejitev, neke vrste čustven zapor, ki velikokrat vodijo v stiske in odvisnost. Njih podlaga je strah in nezaupanje v lastna življenja, ter hrepenenje po navidezni varnosti kot zunanji efekt. Še to bi lahko omenil, v kolikor storimo nekaj zaradi dane obljube, lahko izgubimo prisotnost izkušenja, ker dejanje ne izhaja iz nas, temveč iz obveze.

Zakup v premoči

Je zakup s posluževanjem premoči nad nekom, ki je v stiski. Naprimer: Ukvarjamo se s prodajo ustekleničene vode in cena je 1 Eur. K nam pride močno dehidrirana oseba in ker prepoznamo njeno stisko in nujnost po vodi, ji postavimo ceno 10 Eur.

Skriti zakupi

So zakupi, ko za nekoga nekaj storimo z namenom, da nam bo to vrnil v obliki, ki mu to ne povemo in včasih tudi ne, da od njega kaj pričakujemo. Paleta skritih zakupov je zelo široka in veliko se jih  celo prisesa pod imenom humanosti, dobrosrčnosti, romantike, …. So veliki kreatorji iluzije, nepristnosti, saj zavoljo njih večkrat igramo, to kar nismo. Naprimer: Ustrežljivost, da bomo privlačnejši. Dobrosrčnost, da bomo hvaljeni. Izobrazba, da bomo priznani. (Da ne bo pomote, seveda so omenjene lastnosti lahko pristna dejanja.)

Sistemski zakupi

Sem spadajo vsi do sedaj našteti v širši družbeni domeni. So lahko čisti, pristni, kakor tudi manipulativne narave. Nosijo obliko vzajemnosti, podpiranja, ozaveščanja, kakor tudi zakonov, določil, bontona, ocenjevanja, sodb, vplivnosti.

Dolg

Polaganje pozornosti (fokusiranje) na razrešitev zakupa, nujno vodi v stanje dolga in prepoznava dolga je na energetski ravni Karma. In če povemo, da je denar energija, ta tudi lahko posledično vodi v možnost nastanka Karme. Vem, te moje besede so težke in dodam, da ni nujno, da se odvija v tej smeri, zato bodimo odkriti, čisti v izmenjavah. Prav tako, omilimo pozornost nad dologove, kolikor se le da. Tu je dobrodošlo zaupanje, da se bo pretok, ki smo ga podali vrnil v obliki, ki je za vse nas v najvišje dobro.

Lepo bodite.

predhodnji:
naslednji:    

2 komentarja ...

 1. poglej Igor v naslove in njih pomen dobil sem zamisel povezljivosti... prav zaprav sliko, ki mi poenostavljeno pove sedanje odnose v družbi .... ravno iz tega ... zakaj pa .,.takole... naslove tvojih spisov napiši na listek enakih baru enakih velikosti ,.. obrni listek na hrbtno stran in pol išči kombinacijo ki bi ustrezala .. harmoniji,... saj proti koncu ko ugotoviš položaje postane še zabavna igra če se slučajno do tam nisi tolko znerviral da greš,.. mahajoč z roko. bodi dobro

  1. Igor Markuža pravi:

   Marko, naj povem še lasten pogled na vprašano. Noben zakup ni pot v harmonično stanje, niti jasni zakup ne. V harmonično stanje vodi brezpogojno darovanje v zavedanju, da karkoli se nam "povrne", v kakršni koli obliki, je enako čudovito. In vibracija harmoničnega stanja vodi v občutek blaženosti. Kaj brezpogojno darovanje je, bom še pisal v enemu izmed nadalnjih člankov. Lepo bodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja