predhodnji:
naslednji:    

Prelomne točke našega življenja 1

S tem odpiram set člankov, v katerih bom skušal zajeti vprašanja, kot so: »Kaj je svobodna volja?« »Ali obstaja usoda?« »Koliko lahko vplivamo na usodo?« »Zakaj se nam v določenem življenskem obdobju spremenijo smernice življenja?«.

Prikazal bom svoj vidik z več smeri in sicer, kako dojemam(o) s psihološkega aspekta, s smeri dogodkovnih procesov, kakor tudi s smeri delovanja, ki bo podrobneje opisovano skozi članke Unisfractal.

Tu si bom sposodil nekaj stavkov s strani »O blogu«: Skozi lastno življenje sem prišel do spoznanja, da se je vse pomembno, kar me je navdihnilo, mi spremenilo smer življenja, prišlo brez vsakršnega truda in predvidevanja. Spontanost odvijanja, ko se ozrem v te prelomne točke je naravnost osupljiva. Naključje? Seveda ne, kajti to mi je bilo dano in kot bi se prepustil zaupanju, da sem skozi te točke varovan, voden.

Najbrž bi se strinjali z menoj, da ste v določenem obdobju delovali manj racionalno in kot bi se prepustili toku svojega življenja. Pod tak primer bi lahko razobesili plakat: »Zaljubil(a) sem se, pa še sam(a) nevem zakaj ravno v to osebo.« ali »Kar izkočila je odločitev iz mene in pobral sem šila in kopita, ter zamenjal službo«. V takih obdobjih, ki načeloma ni nujno, da so dolga, vendar je frekvenca dogodkov, ki nam spremenijo smer življenja, navade, pogledov, prepričanj, zelo velika. Kar dogaja se. Prešinite skozi svoje življenje in tam kjer zasledite opisane simptome, ste šli skozi prelomno točko v vašem življenju.

Najprej se posladkajmo s prvim vprašanjem: »Kaj svobodna volja je?«

Svobodna volja ni, kaj bomo doživeli, temveč kako bomo to sprejeli.

Za tiste, ki ta odgovor ni bil sladkorček, pristavljam tolažilni bonbonček: »Oblika, forma doživljanja dogodka, pripada percepciji dojemanja in torej pripada svobodni volji«. In če vas tudi to ne potolaži, vedite, da je to moj vidik in kot povem sam, ena izmed možnosti. 🙂

Med tem, ko to pišem, se mi je porajala prispodoba s peskovnikom. Prelomna točka nam položi v peskovnik kanglico in lopatko, s katero lahko poljubno ustvarjamo, oblikujemo svoje gradove, tortice, karkoli si želimo, seveda s kanglico in lopatko. To traja dokler nam življenje v novi prelomni točki ne odvzame teh dveh orodij, pravzaprav se jih tudi malce že naveličamo in nam v peskovnik postavi buldožerčka, s katerim si lahko oblikujemo potke, struge okoli gradov.

Naj povem, da so lopatke, kanglice, buldožerči prispodoba pogojev, da v določenem obdobju z njimi lažje izrazimo svoje darove in namene, ki si jih izberemo pred utelesitvijo. Odgovor na vprašanje: »Zakaj se nam v določenem življenskem obdobju spremenijo smernice življenja?« ste najbrž začutili že sami.

Točke v našem življenju, ki so položene s strani dušnih namenov in nalog

Pokažimo to shematsko z mojimi famoznimi oblački 🙂

Naj pripomnem, da prelomne točke »danosti« niso mišljene, kot točke iz polja danosti, katere omenjam v člankih Unisfractal, temveč kot močnejši pritok novih potreb po izkustvu in dušnih darov, ki bodo spremljali obdobje, katero sledi. Prelomne točke nas »opremijo« z naprimer novimi spoznanstvi, možnost zamenjave službe, okolja, …

Prosta stanja v življenju so stanja, v katerih izbiramo način, kako bomo gradili to življensko obdobje.

Stanja med dvema prelomnima točkama na zemeljski ravni

  • Območje izzivov: Nova poznanstva, privlačijo nas nove ideje, početi stvari na drugačen način. (v shemi je tiskarski škrat sprejel izziv in ga priredil v »iziv«. 🙂 ).
  • Območje vrat: Potreba po prehoditi skozi različne oblike svojih aspektov (lasnosti). Nudi več različnih interakcij in s tem presnovo definicij proti izkustvu (iz člankov Unisfractal).
  • Območje ustaljenosti: Absorcija obilja, izkustev. Občutek ustaljenosti, spokojnosti in da vemo kako se stvari streže.
  • Območje naveličanosti: Občutek monotonosti, naveličanosti, dogodki se nam vlečejo. Pričnemo spreminjati, popravljati malenkosti, kot bi želeli spremeniti že obstoječe.
  • Območje tenzije: Pojavi se notranji nemir, neskladje v kolikor tiščimo nazaj v območje ustaljenosti.

Zaporedje prelomnih točk

V večini primerov se točke postavljajo zaporedno in zasegajo določeno obdobje. Zaporednost služi, da presnovimo izkustva in se v njih pripravimo na naslednjo prelomno točko. Med »glavnimi« obdobji se lahko pojavi tudi več manjših prelomnih točk, a so le-te manj izrazitejše.

Ob zaporednih lahko obstajajo tudi nezaporedne prelomne točke, kot so:

  • Alternativne prelomne točke
  • Vzporedne prelomne točke

Alternativne prelomne točke

Zemeljsko življenje lahko posega po razrešitvi stanj, ki niso bila razrešena v predhodnih življenjih, kakor tudi, kar je določeno za prihodnja življenja. Alternativne poti včasih niso tako izrazite, a je učenje, namen spoznanja isto, le večkrat traja dlje. Alternative lahko vodijo v spremembo zaporedja namena duše vendar le, če to ne poruši zaporedja tam, kjer je to potrebno.

Vzporedne prelomne točke

Prepoznava: Ukvarjamo se z več področji hkrati. Spremlja občutek razdvojenosti, impulzivnosti, če ne želimo dati eno situacijo na čakanje. V koliko spustimo potrebo po rezultatu in časovni omejitvi (naprimer na nekem področju) lahko obdelamo več stanj. Tu je dobrodošlo, da v vsaki situaiji neglede na področje, pokažemo, izrazimo raznolikost aspektov, lastnosti. S pristnostjo več aspektov torej lahko v eni situaciji polnemo več potreb po izkustvu hkrati.

Lepo bodite.

predhodnji:
naslednji:    

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja